Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

     103                                    30.07.2019г.                                   гр.Ямбол

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 Ямболският Окръжен съд                                   I-ви наказателен   състав

 На 17 юли  2019 година,

 В публично заседание в следния състав:

 

                                                                                                                            

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ФАРФАРОВА

                                                          ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                                                                 ИВАН ИВАНОВ

                                                                                 

                                                                                     

 

                                                             

 Секретар: Ив.Златева

 Прокурор: Ж.Илиев

 Сложи на разглеждане докладваното  от съдия И.Иванов

 ВНОХД № 97 по описа за 2019 год.

 И   ЗА   ДА    СЕ  ПРОИЗНЕСЕ  ВЗЕ  ПРЕДВИД СЛЕДНОТО:

Производството е по реда на глава XXI от НПК.

С Присъда № 2/16.01.2019г.,постановена по НОХД № 87/2018г.     Елховският районен съд е признал подсъдимите Д.Х.Х. /D H H/, роден на *** ***, Сирийска Арабска Република, гражданин на Сирийска Арабска Република, с адрес в CAP - с.Гарбауи, общ. Камишли, област Хасака, неженен, без образование -неграмотен, с адрес в Република България -град Харманли, област Хасково, ул. „Неофит Рилски", № 48, с ЛНЧ -********** и К.Х.С. /K.H.S./, роден на *** ***, Сирийска Арабска Република, гражданин на Сирийска Арабска Република, с адрес в CAP - град Халеб, квартал „Ал Ашрафия, неженен, със средно образование, с адрес в Република България - град Харманли, област Хасково, ул. „Неофит Рилски", № 48 с ЛНЧ -**********, за НЕВИНОВНИ в това, че на неустановен ден в периода от 06.09. до 08.09.2017 година, в района на гранична пирамида № 192, находяща се в землището на село Воден, община Болярово, област Ямболска, действайки в съучастие помежду си, всеки като извършител, влязъл през границата на страната от Република Турция в Република България без разрешение на надлежните органи на властта, като деянието е извършено при условията на повторност, тъй като преди това всеки от тях е бил осъждан с влязла в сила присъда за друго такова престъпление по чл.279, ал.1 от НК, поради което ги е ОПРАВДАЛ по повдигнатото спрямо всеки от тях обвинение в престъпление по чл.279, ал.2, вр. с ал.1, вр. с чл. 20, ал.2 вр. с чл. 28, ал. 1 НК

Срещу Присъдата в законоустановения срок е постъпил протест от Районен прокурор при Районна прокуратура - Елхово.Твърди се , че атакуваната присъда е неправилна и необоснована и противоречи на събраните по делото доказателства.Настоява се да бъде отменена атакуваната присъда и бъде постановена нова с която подсъдимите Д.Х. и К.С. да бъдат признати за виновни по предявеното им обвинение , като им се наложи съответно наказание.

В съдебно заседание представителят на ЯОП поддържа подадения протест от ЕРП срещу присъдата на ЕРС.Счита че така постановената присъда е неправилна и незаконосъобразна.Твърди се , че неоснователно ЕРС не е кредитирал показанията на граничния служител свидетеля А..Настоява се да бъде отменена присъдата на ЕРС и бъде постановена нова с която подсъдимите Х. и С.  да бъдат признати за виновни по предявеното им обвинение.

В съдебно заседание защитникът на подсъдимите Д.Х. и К.С. твърди , че атакуваната присъда на ЕРС е законосъобразна и обоснована.Допълнителния разпит на свидетеля А. не променя по никакъв начин приетата от ЕРС фактическа обстановка и правни изводи.Настоява се да бъде потвърдена пррисъдата на ЕРС.

Въззивният съд, наказателно отделение, като се запозна с изложеното в   протеста и допълнението към него и доводите на страните, обсъди доказателствата по делото поотделно и в тяхната съвкупност, и извърши цялостна проверка на атакувания съдебен акт в пределите по 313 и сл. от НПК , установи следното:

Въззивният протест е допустим, подаден в процесуалните срокове, а разгледан по същество се явява неоснователен.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установена следната фактическа обстановка:

Подсъдимият Д.  Х.  Х.  / D.H.H./ с ЛНЧ ********** бил роден на *** ***,Сирийска Арабска Република,  гражданин е на Сирийска Арабска Република, но през м. септември 2014 година същият влязъл на територията на Република България и подал молба закрила в страната ни. Първоначално бил настанен в ТЦ Пъстрогор, община Свиленград, а след това се установил в град Харманли, област Хасково, на адрес ул.„Неофит Рилски", № 48. С решение № 8192 от 12.11.2014 година на Председателя на ДАБ-МС му е предоставен статут на бежанец. Същият е напуснал страната ни на 27.02.2018 година     в        04.45 часа   през ГКПП Аерогара София с полет за Малта.

Подсъдимият К.Х.С. /K.H.S./ с ЛНЧ -********** бил роден на *** ***, Сирийска Арабска Република, гражданин е на Сирийска Арабска Република. През месец март 2017 година влязъл нелегално на територията на Република България и подал молба за закрила в страната ни поради несигурната обстановка в страната му по произход. Първоначално бил настанен в РПЦ - Харманли на 19.04.2017г., а след това се установил в град Харманли, област Хасково, на адрес - ул. „Неофит Рилски", № 48. С решение № 16222 от 05.09.2017 година на Председателя на ДАБ-МС му е предоставен хуманитарен статут, като е отказано да му бъде предоставен статут на бежанец. Същият е напуснал страната ни на 23.05.2018 година в 09.37 часа през ГКПП Аерогара София с полет за Република Гърция.

Видно от приложените по делото справки за съдимост на всеки от подсъдимите, Д.Х. е осъден с Определение № 79/23.03.2017 година по НОХД № 230/2017 година на PC Свиленград, влязло в сила на 23.03.2017 година, за извършено на 20.03.2017 година престъпление по чл.279, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. чл.18, ал.1 от НК /направил опит да излезе през държавната граница от Република България в Република Турция/, като му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца, чието изтърпяване е отложено на основание чл.66, ал. 1 от НК за изпитателен срок от три години, както и наказание „глоба" в размер на 200.00 лева. Подсъдимият К.С. е осъден с Определение № 91/27.03.2017 година по НОХД № 257/2017 година на PC Свиленград, влязло в сила на 27.03.2017 година, за извършено на 24.03.2017 година престъпление по чл.279, ал.1, вр. чл.20, ал.2 от НК, като му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца, чието изтърпяване е отложено по реда на чл.66, ал.1 от НК за изпитателен срок от три години, както и наказание „глоба" в размер на 200.00 лева.

Двамата подсъдими се запознали през 2017г. в Република България и се установили да живеят заедно в наето жилище в град Харманли, област Хасково, на адрес - ул. „Неофит Рилски", № 48, собственост на съпругата на свидетеля А Г., съгласно показанията на последния.

На 08.09.2017 година, около и след 05.20 часа служителят на ГПУ Болярово -свидетелят С.А. и негови колеги от Frontex, по време на патрулиране видели встрани от главния път Бургас - Болярово, близо до разклона на гр. Болярово, група от 18 лица - възрастни и деца. Свидетелят А. и колегите му извършили проверка на тези хора и установили, че никой от тях не владее български език, като заявили само, че са сирийци. Свидетелят А. уведомил за откритата група хора прекия си началник П.Д. - командир на отделение и Х.Н. и след като последните двама пристигнали на място, свидетелят А. си тръгнал без да е разговарял с хората от групата. В показанията си свидетелят А. сочи, че впоследствие е бил повикан от негови колеги от РДГП Елхово, за да даде показания за случая, при което му били показани две лица и колегите му,му казали, че те са каналджии. Колегите му го попитали дали същите две лица са били в групата, задържани на 08.09.17г. и той отговорил положително, но свидетелят А. не могъл да потвърди, че същите две, показани му тогава лица, са именно подсъдимите Д.Х.Х. и К.Х.С.. Освен това свидетелят А. заявил, че след задържането на лицата на 08.09.17г., от коментари с други свои колеги разбрал, че имало констатирано нарушение на държавната ни граница в района на ГПУ - Болярово, като са били намерени следи, потвърждаващи преминаване на лица от същата група в района между 192-193 гр. пирамиди в землището на село Воден, но при намерените следи не могло да се установи колко точно лица са преминали границата.

По-късно на 08.09.2017г. на мястото на задържането на лицата пристигнал свидетелят А.Б. - служител в ГПУ Болярово на длъжност „младши разузнавач", който в съдебно заседание пред ЕРС заявява, че след пристигането му на място е бил извършен първоначален обиск на задържаните лица, които обяснявали, че са били задържани сутринта и че са преминали границата с България, като два дни са вървели преди задържането им. Свидетелят Б. сочи, че едно от неговите задължения в такива случаи е когато отиде на място да извика преводач като преди това прецени какъв точно преводач е необходим, след като попита задържаните от коя държава идват. След като установи какъв преводач е необходим, той се обажда по телефона на преводач от съответния език и предава последователно телефона на няколко лица от групата да разговарят с преводача. След това преводачът от своя страна му превежда на него какво са заявили тези лица за това от колко човека е групата, от коя държава идват, кога са тръгнали, откъде идват, колко дни са вървели докато стигнат на мястото, където се намират сега. Това направил свидетеля Б. и при задържането на процесната група. Свидетелят Б. твърди, че подсъдимите Д.Х.Х. и К.Х.С. са били сред задържаните лица, но не си спомня дали с някой от тях двамата е разговарял чрез преводача по описания начин. Сочи още, че впоследствие чрез проведени оперативно следствени действия било установено мястото, където лицата са преминали държавната граница, но той не е участвал в тези действия.

Третият разпитан свидетел - служител на ГПУ Болярово - свидетелят Г.А. заявява в с.з.пред първоинстанционният съд, че двамата подсъдими са били задържани в покрайнините на гр. Болярово от негови колеги заедно с група други лица. Свидетелят присъствал по време на разговорите с двамата подсъдими в РДГП Елхово с участие на преводач, като единият от двамата - К.С. заявил, че е бил в България, в гр. Харманли, но тъй като имал болен роднина в Турция, решил да премине незаконно обратно в Турция, за да му помогне и повторно отново решава пак да се върне в България по незаконен път, като целта му била да отиде в Германия, тъй като имал роднини там. Вторият подсъдим Д.Х. казал, че двамата са пътували от Турция за България заедно с други лица от групата. Свидетелят твърди, че не помни имената на всички лица от групата, а само тези на двамата подсъдими, тъй като когато им правили полицейска регистрация се установило, че те вече имат такава, а за останалите нямало данни за такава регистрация.

От приложените по делото експертни справки с №№ 28/2017г. и 29/2017 година на РДГП - Елхово група „Експертна дейност" е видно, че всеки от подсъдимите Д.Х. и К.Х. е бил регистриран в система ЕВРОДАК на 08.09.2017 година в работна станция ГПУ - Елхово, както и преди това в същата система и в АИС „Български документи за самоличност", всички съдържащи снимка и лични данни на лицето за което се отнасят.

От показанията на свидидетеля А.Г., дадени на 27.11.2017г. в хода на ДП по реда на чл. 223 от НПК пред съдия и приобщени към доказателствата по делото, чрез прочитането им в с.з. по реда на чл.281, ал.1, т.4, пр.1 от НПК, се установява, че вторият етаж от къщата, където свидетелят живее със съпругата си в гр. Харманли на първия етаж, бил свободен и решили да го отдадат под наем. По този повод се познава с двамата подсъдими, които наели втория етаж през 2017 година. Свидетелят твърди, че и към момента на разпита му /на 27.11.2017г./ вещите на подсъдимите са все още в жилището, както и че в периода от 06.09. до 08.09.2017 г. и двамата подсъдими се намирали в къщата на ул. „Неофит Рилски" в гр. Харманли. Сочи, че една вечер чул на втория етаж „някакво движение и се говори по телефони, влизат, излизат", той попитал наемателите- двамата подсъдими дали има някакъв проблем, на което те отговорили, че чакат такси и ще пътуват за гр.Болярово, тъй като „имали роднини, които са закъсали на пътя и да им помогнат". Свидетелят Г. твърди, че това се е случило на 07.09.2017г. около 03.30 - 04.00 часа сутринта, след това дошъл таксиметров автомобил и двамата подсъдими отпътували с него. На следващият ден свидетелят разбрал от роднини на подсъдимите, че последните са задържани в гр. Болярово.

Горната фактическа обстановка ЕРС , както и настоящият състав на ЯОС прие за установена въз основа на всички събрани в хода на съдебното следствие доказателства: показанията на свидетелите А.Б., С.А. и Г.А., дадени от тях в хода на съдебното следствие, показанията на свидетеля А.Г., дадени в хода на ДП през съдия и прочетени в хода на съдебното производство на основание чл.281, ал.1, т.4, пр.1 от НПК и събраните по делото писмени доказателства, прочетени и приети по реда на чл. 283 от НПК.

Правилно и законосъобразно  Елховският районен съд е приел , че от   анализа на събраните в хода на съдебното следствие доказателства, ценени поотделно и във взаимната им връзка, не се установява по несъмнен начин от обективна и от субективна страна подсъдимите Д.Х. и К.С. да са осъществили по време и място престъпния състав на чл. 279, ал.2, вр. с ал.1, вр. с чл. 20, ал.2, вр. с чл. 28, ал.1 от НК. Ето защо ЕРС е признал двамата подсъдими за невиновни в това, че на неустановен ден в периода от 06.09. до 08.09.2017 година, в района на гранична пирамида № 192, находяща се в землището на село Воден, община Болярово, област Ямболска, действайки в съучастие помежду си, всеки като извършител, влязъл през границата на страната от Република Турция в Република България без разрешение на надлежните органи на властта, като деянието е извършено при условията на повторност, тъй като преди това всеки от тях е бил осъждан с влязла в сила присъда за друго такова престъпление по чл.279, ал. 1 от НК.От показанията на свидетелите А.Б., С.А., Г.А. и А.Г.се установява единствено, че двамата подсъдими на 08.09.2017г., около и след 05.20 часа са установени по време на патрулиране от гранични служители на главния път Бургас - Болярово, близо до разклона на гр. Болярово, заедно с други 16 лица - възрастни и деца, всички чужди граждани. С част от тези лица е проведен разговор на мястото на проверката и задържането им, като се установило, че те са пристигнали от Република Турция и влезли на територията на Република България. От всички събрани по делото доказателства не се установява по безспорен и категоричен начин, че двамата подсъдими са преминали през границата на страната, без разрешение на надлежните органи на властта в периода от 06.09. до 08.09.2017 година. В конкретният случай повдигнатото против двамата подсъдими обвинение се основава единствено на показанията на служителите на ГПУ Болярово, които са задържали лицата на 08.09.2017г. в близост до гр. Болярово и пред един от които е проведена беседа със двамата подсъдими и пред него те били заявили, че са преминали държавната граница заедно с останалите задържани лица. В дадените в хода на съдебното следствие показания, свидетелите Б. и А. дават показания единствено във връзка с установяването на лицата в покрайнините на гр. Болярово - всички чужди граждани, невладеещи български език. Никой от тези двама свидетели не потвърждава, че е провел разговор с някой от двамата подсъдими и последните да са признали пред тях, че са преминали нелегално държавната ни граница. Дори нещо повече, от показанията на свидетеля А. се установява, че в хода на ДП са извършени недопустими действия от разследващите органи, тъй като този свидетел заяви пред съда, че след задържането на групата чужди граждани на 08.09.2017г. е бил повикан от негови колеги от РДГП Елхово, за да даде показания за случая, при което му били показани две лица и му било казано, че те са каналджии. Колегите му го попитали дали същите две лица са били в групата, задържани на 08.09.17г. и той отговорил положително, но свидетелят А. не могъл да потвърди, че същите две, показани му тогава, лица са именно подсъдимите Д.Х.Х. и К.Х.С.. По делото няма данни да е било извършено разпознаване на лица по надлежния ред.

Показанията на свидетеля А.,дадени пред решаващият съд и пред въззивният съд , съпоставени с тези на свидетеля А.Г., по-скоро водят до извода, че двамата подсъдими са разказали след задържането си как изобщо са се озовали на територията на страната ни, тъй като свидетеля Г. сочи, че в периода от 06.09. до ранната утрин на 07.09.17г. двамата подсъдими са били в гр. Харманли в наетото от тях жилище, докато свидетеля Б. твърди, че задържаните лица са заявили пред него, че са вървели два дни докато бъдат задържани на 08.09.2017г. рано сутринта, т.е. налице е противоречие относно времето, което двамата подсъдими са прекарали заедно с останалите задържани 16 чужди граждани. Неясно защо водещият разследването прокурор не е постановил да се извърши разпит на някой от останалите задържани чужди граждани, за да се установи дали двамата подсъдими са преминали заедно с тях от РТурция на територията на РБългария, кога е сторено това и по какъв начин. Неясно е дори за останалите задържани заедно с подсъдимите Х. и С. чужди граждани, за които в обвинителния акт се сочи, че са тръгнали да вървят пеша заедно с двамата подсъдими от района на турско -българската граница, продължили ли са заедно с тях пътя си пеша към границата между РТурция и РБългария и влезли ли са те заедно в страната ни в района на 192 гранична пирамида в землището на с. Воден в посоченото от държавното обвинение време.Видно от показанията на свидетеля А., мястото на преминаване на държавната ни граница е установено чрез проведени оперативни действия - чрез сравняване на следите от обувките на задържаните лица с откритите в района между 192-193 гр. пирамиди в землището на с. Воден, но една страна, ако се твърди, че откритите следи са на задържаните лица, то тогава по какви причини в обвинението се сочи, че само двамата подсъдими са преминали границата и влезли в страната ни в района на 192 гр. пирамида, а за останалите задържани с тях 16 лица не се сочи да са преминали заедно с тях. От друга страна, от събраните доказателства не се установи по безспорен начин, че откритите в района на цитираните гранични пирамиди следи са оставени от някой от двамата подсъдими. Свидетелят Б. заявява, че от намерените следи не може да с установи колко лица са преминали границата, от което също не може да се направи категоричен извод, че двамата подсъдими са били през цялото време заедно с останалите 16 чужди граждани, между които и деца, при движението им от РТурция до РБългария и установяването им на мястото на задържане - в близост до гр. Болярово От показанията на свидетеля Г., които правилно ЕРС е кредитирал, тъй като не са опровергани от останалите доказателства по делото и няма данни за заинтересованост на този свидетел, става ясно причината поради която двамата подсъдими рано сутринта на 07.09.2017г. са напуснали наетото от тях жилище в гр. Харманли - за да помогнат свои роднини в района на гр. Болярово и съответно рано сутринта на 08.09.17г. са били задържани заедно с други граждани на CAP.

В събраните по делото гласни и писмени доказателства не се съдържат никакви данни, установяващи подсъдимите Х. и С. да са извършили деянието, за което на всеки от тях е повдигнато обвинение, т.е. всеки един от тях да е взел участие в осъществяването на изпълнителното деяние като в периода от 06.09. до 08.09.2017г. /на неустановен ден/ непосредствено да е влязъл през границата от Република Турция в страната ни без надлежно разрешение за това. От събраните по делото доказателства, както се посочи по-горе, безспорно и категорично се установи единствено и само, че на 08.09.2017г. около и след 05.20 часа двамата подсъдими се намирали в покрайнините на гр. Болярово заедно с други общо 16 чужди граждани, с които са били задържани от служители на ГПУ Болярово, както и че са установени следи от преминаване през границата ни в района между 192 и 193 гранични пирамиди в землището на с. Воден, но не се установи нито кога са оставени тези следи - време на деянието, нито от колко и кои точно лица - дали и двамата подсъдими са преминали през границата заедно с останалите други 16 чужди граждани. Показанията на всички разпитани по делото свидетели не са източник на каквито и да било данни, че подсъдимите са преминали незаконно държавната граница на посоченото от обвинението време и място.

Предвид изложеното и на основание 334 т.6 вр. с чл.338  от НПК,Ямболският окръжен съд ,

             

Р    Е    Ш    И  :

 

 

ПОТВЪРЖДАВА Присъда № 2/16.01.2019г., постановена по НОХД № 87/2018г. по описа на  Елховски районен съд.

Решението не подлежи на обжалване и протестиране. 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

 

                                                                                            2.