П Р О Т О К О Л

 

 

19.07.2019  година                                                                               гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                       V-ти   Наказателен състав

На деветнадесети юли                                                                    2019  година

В публично заседание в следния  състав:

         ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВАН ИВАНОВ

 СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ:  1. Б.Б.

                                                                              2. Т. А.Секретар Ив. Златева

Прокурор  Д. Д.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Иванов

НОХД № 205 по описа за 2019 година

На именното повикване в  09.30 часа се явиха :

За Ямболска окръжна прокуратура се явява окръжният прокурор Д. Д..

Подсъдимата Т.Ж.А., редовно призоваван се явява лично и със защитник - адв. П. М. от Адвокатска колегия- Ямбол.

Пострадалата А.А.М., редовно призована, се явява лично.

 

Прокурорът - Да се даде ход на делото

А.М. - Да се даде ход на делото.

Адв. М. - Да се даде ход  на делото.

 

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в разпоредително заседание, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО В РАЗПОРЕДИТЕЛНО ЗАСЕДАНИЕ

 

СНЕМА САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМАТА, както следва:

Т.Ж.А. - родена на *** г. в гр. Б., б., б.г., със с.о., о., работи като с.в ДПЛУИ - с. М.Ш.обл. Ямбол, н., с адрес ***, ЕГН **********.

Подс. Т.А. - Получила съм препис от обвинителния акт преди повече от 7 дни.

 

Съдът даде думата на  страните за становище по въпросите по чл. 248 ал. 1 от НПК .

Прокурорът - Уважаеми г-н Председател, по въпросите на чл. 248 ал. 1 от НПК, за които следва да се взема становище в настоящото разпоредително заседание изразявам следното: По т.1 намирам, че делото е подсъдно на Окръжен съд- Ямбол съобразно правилата за местната и родова подсъдност. По т. 2 намирам, че не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. По т. 3 намирам, че в хода на ДП не са допуснати отстраними съществени процесуални нарушения на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване процесуалните права на обвиняемата и на пострадалата. По т. 4 считам, че към настоящият момент не са налице основания за провеждане на производство по реда на особените правила. По т. 5 - не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличане на резервен съдия, съдебен заседател или защитник, за назначаване на преводач, тълковник, вещо лице или извършване на съдебно следствени действия по делегация. По т.6 -  не е взета мярка за неотклонение по отношение на подсъдимата, считам че не е необходимо такава да бъде вземана. По т. 7 - не правя искания за събиране на нови доказателства.

 

А.М. - Поддържам това което каза прокурора.

 

Адв. М. - Уважаеми г-н Председател, уважаеми съдебни заседатели, по въпросите по чл. 248 ал. 1 от НПК считам, че делото е подсъдно на Окръжен съд - Ямбол. Считаме, че няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство, както и не са налице допуснати на ДП отстраними съществени процесуални нарушения довели до ограничаване процесуалните права на подзащитната ми, на пострадалата. По т. 4 - провели сме предварителен разговор с представителя на прокуратурата, считам, че са налице условия за сключване на споразумение. Правим искане съдебното следствие да бъде проведено по реда на Глава XXIX от НПК - решаване на делото със споразумение. По т. 5 - не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, за привличане на резервен съдия или съдебен заседател, за назначаване на резервен защитник, вещо лице, преводач, тълковник, както и за провеждане на съдебно следствени действия по делегация. Считам, че по т. 6 не са налице условия за вземане на мярка за неотклонение спрямо подсъдимата. Нямаме искания за събиране на нови доказателства.

 

Предвид изложеното от страните по настоящо дело по въпросите по чл. 248 ал. 1 от НПК съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

Делото е подсъдно по правилата на местната и родова подсъдност на Окръжен съд- Ямбол.

Няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство.

На досъдебното производство не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила довело до ограничаване процесуалните права на обвиняемата и на пострадалата.

Налице са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, по реда на Глава XXIX от НПК.

Не е необходимо разглеждане на делото при закрити врати, привличане на резервен съдия, резервен съдебен заседател, назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и за извършване на съдебно следствени действия по делегация.

По делото не е взета мярка за неотклонение спрямо подсъдимата А. и не е нужно да се взема такава.

Не се направиха искания за нови доказателства.

 

Предвид изявленията на прокурора и на защитника на подсъдимата А. - адв. М. за разглеждане на делото по реда на Глава XXIX от НПК, на основание чл. 252 ал. 1 от НПК съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИСТЪПВА незабавно към разглеждане на делото по реда на Глава XXIX от НПК.

 

Прокурорът - Да се даде ход на делото

Адв. М. - Да се даде ход  на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за разглеждане на делото по реда на Глава XXIX от НПК - чл. 384 ал. 1, вр. с чл. 381 ал. 1 сл. от НПК, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

СНЕМА САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМАТА, както следва:

Т.Ж.А. - родена на *** г. в гр. Б., б., б.г., със с.о., о., работи като с.в ДПЛУИ - с. М.Ш.обл. Ямбол, н., с адрес ***, ЕГН **********.

Подс. Т.А. - Получила съм препис от обвинителния акт преди повече от 7 дни.

На основание чл. 274 и чл. 275 НПК на страните се разясниха правата им, по повод на което:

Прокурорът - Нямам искания, бележки, възражения. Не правя  отводи към състава на съда.

Адв. М. - Нямам искания, бележки, възражения. Не правя  отводи към състава на съда.

 

Съдът даде думата на прокурора да докладва постигнатото споразумение.

Докладва се.

Прокурорът - Считам, че така определеното наказание съответства на степента на обществената опасност и на деянието. Моля да одобрите постигнатото споразумение като непротиворечащо на закона и морала.

Адв. М. - Това  е споразумението, което сме постигнали с представителя на прокуратурата. Същото не противоречи на закона и морала, служи на целите на генералната и на специалната превенция.

Подс. Т.А. - Разбирам обвинението. Признавам се за виновна. Разбирам последиците от споразумението  и съм съгласна съм с тях. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

На основание чл. 382 ал. 6 от НПК съдът вписа в протокола окончателното споразумение, както следва:

Подсъдимата Т.Ж.А. родена на *** г. в гр. Б., б., б.г., със с.о., о., работи, като с.в ДПЛУИ - с. М.Ш.обл. Ямбол, н., с адрес ***, ЕГН **********. се признава за ВИНОВНА

В това, че на *****г. в 14,38 часа и в 17.07 часа, в гр. Б.обл. Ямбол, на ул. „Д.Б.“ № *, на ATM устройство с № D0042802 на „Банка ДСК“ АД, при условията на продължавано престъпление, на два пъти е използвала платежен инструмент - кредитна карта с № *******, издадена от „Аксес Файнанс“ ООД-гр.София, на А.А.М. *** и данни за платежния инструмент /ПИН-код за кредитната карта/, необходим за използването й, като без съгласието на титуляря А.А.М. *** е изтеглила сумата от 100,00 лева и направила опит да изтегли сумата от 400,00 лева, като деянието не съставлява по-тежко престъпление, както следва:

- на *****г. в 14,38 часа, в гр. Б.обл. Ямбол, на ул. „Д.Б.“ № *, на ATM устройство с № D0042802 на „Банка ДСК“ АД, е използвала платежен инструмент - кредитна карта с № *******, издадена от „Аксес Файнанс“ ООД - гр.София, на А.А.М. *** и данни за платежния инструмент /ПИН-код за кредитната карта/, необходим за използването й, като без съгласието на титуляря А.А.М. *** е изтеглила сумата от 100,00 лева, като деянието не съставлява по-тежко престъпление:

- На *****г. в 17.07 часа, в гр. Б.обл. Ямбол, на ул. „Д.Б.“ № *, на ATM устройство с № D0042802 на „Банка ДСК“ АД, е използвала платежен инструмент - кредитна карта с № *******, издадена от „Аксес Файнанс“ ООД - гр. София, на А.А.М. *** и данни за платежния инструмент /ПИН-код за кредитната карта/, необходим за използването й, като без съгласието на титуляра А.А.М. *** е направила опит да изтегли сумата от 400,00 лева, като деянието не съставлява по-тежко престъпление, поради което и на основание чл. 249, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 55 ал. 1 т. 1  от НК й се определя наказание от ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 66 ал. 1 от НК отлага така наложеното наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 55 ал. 3 от НК не налага наказание ГЛОБА на подсъдимата А..

Подсъдимата  Т.А. следва да заплати направените по делото разноски в размер на  197,88 лв. (сто деветдесет и седем лева, осемдесет и осем стотинки).

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

 

ПРОКУРОР:

              Д. Д.

 

 

ПОДСЪДИМА:

               Т.Ж.А.

 

 

 

ЗАЩИТНИК:

             Адв. П. М.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съдът счита, че така постигнатото споразумение между окръжен прокурор на Окръжна прокуратура- Ямбол - Д. Д. и защитника на подсъдимата Т.А. - адв. П. М. не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. 384 ал. 1, вр. с чл. 382 ал. 7 от НПК

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОДОБРЯВА така постигнатото споразумение посочено подробно по- горе между окръжния прокурор на Окръжна прокуратура - Ямбол Д. Д. и защитника на подсъдимата Т.Ж.А. - адв. П. М..

ОСЪЖДА подсъдимата Т.Ж.  А. да заплати направените по делото разноски в размер на 197,88 лв. в приход на Репубилканския бюджет по сметка на ОД на МВР- Ямбол.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №205/2019 г. по описа на Окръжен съд- Ямбол.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 09.55 часа.

 

 

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                   СЪД. ЗАСЕДАТЕЛ: 1.                     2.

 

 

 

 

                                                   СЕКРЕТАР: