П Р О Т О К О Л

 

02.07.2019  година                                                                                   гр. Ямбол

 

 

Ямболският окръжен съд,   VІ-ти Първоинстанционен наказателен състав

На втори юли                                                                                        2019 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕРГАНА КОНДОВА

                                     

Секретар М. Коматарова

Прокурор Д. Люцканов

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КОНДОВА

НОХД № 195 по описа за 2019 година

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

 

Окръжна прокуратура - Я., редовно призована, изпраща представител.

          Обвиняемите Б.А.А. и С.К.А., редовно призовани, се явяват лично и с адв. М.Б., упълномощен от всеки един от тях за защитник в настоящото наказателно производство.

 

          ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

          Адв. Б.: Да се даде ход на делото.

 

          Съдът намира, че липсват процесуални пречки по хода на делото в днешното съдебно заседание и

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

          СНЕМА самоличността на обвиняемите, както следва:

 

Б.А.А. - роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, б., с б. г., н., ж., б., о., ЕГН: ********** и

 

С.К.А. - родена на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, б., с б. г., о., н., б., н., ЕГН: **********.

 

Обв. Б.А.: Неграмотен съм, но мога да се подписвам.

Обв. С.А.: Неграмотна съм, но мога да се подписвам.

 

          На основание чл. 274 и чл. 275 НПК на страните се разясниха правата им, по повод на което:

 

          ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания, бележки и възражения. Не правя отводи на състава на съда и секретаря.

 

          Адв. Б.: Не правя отводи на състава на съда и секретаря. Представям и моля да бъдат приети следните писмени доказателства по делото: удостоверение за раждане на Л. Б. А., удостоверение за раждане на А. Б. А., телково решение на А. Б. А., че страда от бронхиална астма, епикриза от **.**.****г. за състоянието на същото лице, както и епикриза за Л. Б., която страда от същото заболяване и е престояла в болница от **.**.****г. до **.**.****г.

          Нямам други искания, бележки и възражения.

 

          ПРОКУРОРЪТ: Не възразявам да бъдат приети представените писмени доказателства.

 

          Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ПРИЕМА И ПРИЛАГА като писмени доказателства по делото преписи от: Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане № ***/**.**.****г., Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане № ****/**.**.****г., Експертно решение № ****/**.**.****г., амбулаторен лист № ****/**.**.****г., епикриза на Л. А..

 

          ДОКЛАДВА СЕ споразумението за решаване на наказателното производство, основано на чл. 381 и сл. от НПК, сключено между защитника на обвиняемите и прокурора:

 

ПРОКУРОРЪТ: Обвиняемите Б.А.А. - роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, б., с б. г., н., ж., б., о., ЕГН: ********** и С.К.А. - родена на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, б., с б. г., о., н., б., н., ЕГН: **********, СЕ ПРИЗНАВАТ за ВИНОВНИ в това, че във времето от **.**.**** г. до **.**.**** г.в гр. Я. при условията на продължавано престъпление и в съучастие като извършители, за обвиняемия А. и при условията на опасен рецидив по смисъла на чл. 29, ал. 1,буква „б“ от НК, без надлежно разрешително са разпространили 2,295 гр. високорисково наркотично вещество - 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA чрез продажби на различни лица и на **.**.**** г.в дома им на ул. „*“ № ** в гр. Я., без надлежно разрешително държали с цел разпространение 40.088 гр. високорисково наркотично вещество 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA, както следва:

- на **.**.**** г. около 09.00 часа без надлежно разрешително разпространили, като продали на С. Б. А. *** наркотично вещество 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA за сумата от 10,00 лева;

- на **.**.**** г. около 11.00 часа без надлежно разрешително разпространили, като продали на С. П. Д. - от гр. Я. 0.095 гр. високорисково наркотично вещество 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA за сумата от 04,00 лева;

-     на **.**.**** г. около 20.00 часа без надлежно разрешително разпространили, като продали на Ж. Д. А. - от гр. Я. 0.611 гр. високорисково наркотично вещество 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA за сумата от 07,00 лева;

- на **.**.**** г. около 19.00 часа без надлежно разрешително разпространили, като продали на С. П. Д. - от гр. Я. 0.058 гр. високорисково наркотично вещество 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA за сумата от 04,00 лева;

-     на **.**.**** г. около 19.45 часа без надлежно разрешително разпространили, като продали на С. М. Г. - от гр. Я. 0.625 гр. високорисково наркотично вещество 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA за сумата от 05,00 лева;

-     на **.**.**** г. около 11.00 часа без надлежно разрешително разпространили, като продали на И. Р. Х. - от гр. Я. 0.098 гр. високорисково наркотично вещество 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA за сумата от 06,00 лева;

-     на **.**.**** г.около 08.00 часа без надлежно разрешително разпространили, като продали на С. П. Д. - от гр. Я. 0.317гр. високорисково наркотично вещество 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA за сумата от 04,00 лева;

-     и на **.**.**** г.в дома им на ул. „*“ № **в гр. Я., без надлежно разрешително държали с цел разпространение 40.088 гр. високорисково наркотично вещество 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA, поради което и на основание чл. 354а, ал. 2, т. 4, вр. ал. 1, предл. 4 и 5, вр. чл.20, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, буква „б“ вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК на обвиняемия Б.А.А. се определя наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 11 месеца, което да бъде изтърпяно в Затвор или затворническо общежитие от закрит тип при първоначален СТРОГ режим.

              На основание чл. 354а, ал. 1, предл. 4 и 5, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 55, ал. 1, т.1 от НК на обвиняемата С.К.А. се определя наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца, изтърпяването на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК СЕ ОТЛАГА за изпитателен срок от 3 години.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК на обвиняемите Б.А.А. и С.К.А. не се налага по-лекото наказание „Глоба“, което законът предвижда наред с наказанието „Лишаване от свобода“.

На основание чл. 354а, ал. 6 от НК, предметът на престъплението, приобщен към делото като веществено доказателство - високорисково наркотично вещество - 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA, с общо нето тегло 42.383 грама се отнема в полза на Държавата.

На основание чл. 19 от Наредбата за условията и реда за съхраняване и унищожаване на наркотични вещества, растения и прекурсори, както и за вземане на представителни проби от тях /ДВ, бр. 18/28.02.2006 год./, след одобряване на споразумението иззетото по делото и предадено на съхранение в ЦМУ-София, отдел „НОП“ с протокол № *****/**.**.**** г. наркотично вещество - високорисково наркотично вещество - 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA, с общо нето тегло 42.383 грама, следва да бъде унищожено.

От престъплението няма причинени имуществени вреди, което не налага тяхното възстановяване или обезпечаване.

Разноските по делото в размер на 983.97 лв. - за експертизи, се възлагат в тежест на обвиняемите Б.А.А. и С.К.А., платими в размер на по 492 лева - за всеки, които следва да бъдат заплатени в републикански бюджет, по сметка на ОД на МВР - гр. Я..

          Поддържам така постигнатото споразумение и моля да бъде одобрено.

 

Адв. Б.: Моля да одобрите така предложеното споразумение, подписано от нас, като непротиворечащо на закона и морала. При определяне на наказанията сме взели под внимание тежкото здравословно състояние на децата, за които подзащитните ми се грижат, ниската стойност на разпространеното наркотично вещество, факта, че и двамата не работят и нямат никакви доходи, за да се грижат за децата си. Преценихме, че така предложените наказания биха изиграли своята роля, биха постигнали целта на закона и не биха поставили в риск двете деца, които са с явно наследствени заболявания, и за които ще остане само майката да се грижи. Моля съда да прецени представените писмени доказателства, факта, че само подзащитните ми се грижат за децата си и да одобрите споразумението.

 

Обв. А.: Разбирам в какво съм обвинен и много съжалявам. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението и се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

 

Обв. А.: Разбирам в какво съм обвинена. Признавам се за виновна и съжалявам. Разбирам последиците от споразумението. Съгласна съм с тях. Доброволно подписах споразумението и се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

 

          Съдът, на основание чл.382 ал.5 от НПК предложи на страните следните промени в споразумението: Съдът намира, че от споразумението следва да отпадне определеното в него на обвиняемия Б.А. пенитенциарно заведение, в което същият следва да изтърпи наказанието лишаване от свобода, определено му със споразумението. Това е така, тъй като при последното изменение на нормата на чл.301 ал.1 т.6 от НПК /Държавен вестник бр. 13/2017 г./, отпадна изискването за определяне от съда на пенитенциарното заведение за изтърпяване на наказанието Лишаване от свобода, като към момента съществува единствено задължението на съда да определи първоначалния режим на изтърпяване на наказанието Лишаване от свобода. Втората посока, в която съдът намира, че споразумението следва да бъде променено, касае общото количество на разпространения наркотик - предмет на обвинението, като вместо посоченото общо количество от 2,295 грама, следва да бъде посочено общото количество от 2,045 грама, тъй като при сбор на посочените количества на разпространения наркотик при отделните деяния, общото количество е 2,045 грама, а не както е посочено в споразумението 2,295 грама. Съдът намира, че тъй като се касае за техническа грешка при сборуване на разпространените количества наркотично вещество, отстраняването на тази грешка следва да намери приложение и относно разпоредбата на чл.354а, ал.6 от НПК касаеща отнемането в полза на Държавата на предмета на престъплението.

 

          Съдът даде възможност на прокурора, защитника и обвиняемите да обсъдят предложените от съда промени в споразумението.

 

          ПРОКУРОРЪТ: Съгласен съм с така предложените промени от съда.

 

          Адв. Б.: Съгласен съм с така предложените промени от съда.

 

          Обв. Б.А.: Съгласен съм с така предложените промени в споразумението.

 

          Обв. С.А.: Съгласна съм с предложените промени в споразумението от страна на съда.

 

          С оглед изявленията на страните, че са съгласни с предложените промени в споразумението, съдът на основание чл.382 ал.6 от НПК ВПИСВА в съдебния протокол окончателното съдържание на споразумението, както следва:

 

Обвиняемите Б.А.А. - роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, б., с б. г., н., ж., б., о., ЕГН: ********** и С.К.А. - родена на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, б., с б. г., о., н., б., н., ЕГН: **********, СЕ ПРИЗНАВАТ за ВИНОВНИ в това, че във времето от **.**.**** г. до **.**.**** г.в гр. Я. при условията на продължавано престъпление и в съучастие като извършители, за обвиняемия А. и при условията на опасен рецидив по смисъла на чл. 29, ал. 1,буква „б“ от НК, без надлежно разрешително са разпространили 2,045 гр. високорисково наркотично вещество - 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA чрез продажби на различни лица и на **.**.**** г.в дома им на ул. „*“ № ** в гр. Я., без надлежно разрешително държали с цел разпространение 40.088 гр. високорисково наркотично вещество 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA, както следва:

- на **.**.**** г. около 09.00 часа без надлежно разрешително разпространили, като продали на С. Б. А. *** наркотично вещество 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA за сумата от 10,00 лева;

- на **.**.**** г. около 11.00 часа без надлежно разрешително разпространили, като продали на С. П. Д. - от гр. Я. 0.095 гр. високорисково наркотично вещество 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA за сумата от 04,00 лева;

-     на **.**.**** г. около 20.00 часа без надлежно разрешително разпространили, като продали на Ж. Д. А. - от гр. Я. 0.611 гр. високорисково наркотично вещество 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA за сумата от 07,00 лева;

- на **.**.**** г. около 19.00 часа без надлежно разрешително разпространили, като продали на С. П. Д. - от гр. Я. 0.058 гр. високорисково наркотично вещество 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA за сумата от 04,00 лева;

-     на **.**.**** г. около 19.45 часа без надлежно разрешително разпространили, като продали на С. М. Г. - от гр. Я. 0.625 гр. високорисково наркотично вещество 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA за сумата от 05,00 лева;

-     на **.**.**** г. около 11.00 часа без надлежно разрешително разпространили, като продали на И. Р. Х. - от гр. Я. 0.098 гр. високорисково наркотично вещество 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA за сумата от 06,00 лева;

-     на **.**.**** г.около 08.00 часа без надлежно разрешително разпространили, като продали на С. П. Д. - от гр. Я. 0.317гр. високорисково наркотично вещество 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA за сумата от 04,00 лева;

-     и на **.**.**** г.в дома им на ул. „*“ № ** в гр. Я., без надлежно разрешително държали с цел разпространение 40.088 гр. високорисково наркотично вещество 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA, поради което и на основание чл. 354а, ал. 2, т. 4, вр. ал. 1, предл. 4 и 5, вр. чл.20, ал.2, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, буква „б“ вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК на обвиняемия Б.А.А. се определя наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 11 месеца, което да бъде изтърпяно при първоначален СТРОГ режим.

              На основание чл. 354а, ал. 1, предл. 4 и 5, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 55, ал. 1, т.1 от НК на обвиняемата С.К.А. се определя наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца, изтърпяването на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК СЕ ОТЛАГА за изпитателен срок от 3 години.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК на обвиняемите Б.А.А. и С.К.А. не се налага по-лекото наказание „Глоба“, което законът предвижда наред с наказанието „Лишаване от свобода“.

На основание чл. 354а, ал. 6 от НК, предметът на престъплението, приобщен към делото като веществено доказателство - високорисково наркотично вещество - 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA, с общо нето тегло 42.133 грама се отнема в полза на Държавата, както и 0,250 грама високорисково наркотично вещество - 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA.

На основание чл. 19 от Наредбата за условията и реда за съхраняване и унищожаване на наркотични вещества, растения и прекурсори, както и за вземане на представителни проби от тях /ДВ, бр. 18/28.02.2006 год./, след одобряване на споразумението иззетото по делото и предадено на съхранение в ЦМУ-София, отдел „НОП“ с протокол № *****/**.**.**** г. наркотично вещество - високорисково наркотично вещество - 5F-ADB/5F - MDMB-PINACA, с общо нето тегло 42.383 грама, следва да бъде унищожено.

 

От престъплението няма причинени имуществени вреди.

 

 

 

Разноските по делото в размер на 983.97 лв. - за експертизи, се възлагат в тежест на обвиняемите Б.А.А. и С.К.А., платими в размер на по 492 лева - за всеки, които следва да бъдат заплатени в републикански бюджет, по сметка на ОД на МВР - гр. Я..

 

 

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

 

ПРОКУРОР:

                     /Д. Л./

 

 

 

 

 

ЗАЩИТНИК:

                       /Адв. Б./

 

 

 

 

 

ОБВИНЯЕМ:

                      /Б.А.А./

 

 

 

 

 

 

ОБВИНЯЕМ:

                      /С.К.А./

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Съдът счита, че сключеното споразумение между прокурора от Окръжна прокуратура - Ямбол и защитника на обвиняемите Б.А. и С.А. следва да бъде одобрено, тъй като не противоречи на закона и морала. Повдигнатото на обвиняемите обвинение е за престъпление, което не е включено в изчерпателно изброените в текста на чл.381 ал.2 от НПК престъпления, за които не се допуска споразумение. Събраните по делото доказателства обосновават извод за извършено от обвиняемите престъпление по посочения текст от материалния наказателен закон. Определените наказания спрямо всеки един от обвиняемите съответстват на степента на обществена опасност на извършеното и на личността им, като правилно е приложен институтът на условното осъждане спрямо обвиняемата А.. Правилно е приложена и разпоредбата на чл.354а, ал.6 от НПК.

          Поради изложеното и на основание чл.382 ал.7 от НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И: № 75/02.07.2019г.

 

          ОДОБРЯВА постигнатото между представителя на Държавното обвинение и защитника на обвиняемите Б.А.А., с ЕГН: ********** и С.К.А., с ЕГН: ********** споразумение при горните условия и основания.

          ОСЪЖДА всеки един от обвиняемите Б.А. и С.А. да заплати сума в размер на от по 492 лева, съставляващи направените по делото разноски, която да бъде заплатена в полза на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР - Я..

          ПОТВЪРЖДАВА взетите в хода на досъдебното производство спрямо всеки един от обвиняемите Б.А.А. и С.К.А. мерки за неотклонение "Подписка" до влизане на настоящото определение в сила.

          ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 195/2019 г. по описа на Окръжен съд - Ямбол.

          Определението е окончателно.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.35ч.

 

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                           СЕКРЕТАР: