П Р О Т О К О Л

 

 

09.07.2019  година                                                                               гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                       III-ти   Наказателен състав

На девети юли                                                                                 2019  година

В публично заседание в следния  състав:

        ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

 СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. П.Т.

                                                                            2. С.И.

 

Секретар Ив. Златева

Прокурор М. Божидаров

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ЖЕКОВА

НОХД № 167 по описа за 2019 година

На именното повикване в  09.30 часа се явиха :

Подсъдимият Я.В., редовно призован,  се явява лично.

Пострадалият Х.А.Х., редовно призован, не се явява, не сочи причини за неявяването си.

Явява се адв. Т.В. определена от председателя на Адвокатска колегия- Ямбол за адвокат, който да бъде назначен за служебен защитник на подсъдимия В..

 

Съдът счита, че на подсъдимия В. следва да бъде назначен служебен защитник, тъй като същият е неграмотен, по делото няма данни да е упълномощил защитни.

По изложените съображения съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

НАЗНАЧАВА за служебен защитник на подсъдимия Я.Р.В. адв. Т.В., определена от председателя на Адвокатска колегия- Ямбол.

 

Прокурорът - Не са налице процесуални пречки, моля да дадете ход на делото за обсъждане  въпросите  по чл. 248 ал. 1 от НПК.

Адв. В. - Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че не са налице процесуални преки за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД  НА ДЕЛОТО

 

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА ПОДСЪДИМИЯ, КАКТО СЛЕДВА:

Я.Р.В. - роден на *** г. в гр. Сливен, български гражданин, живее в гр. Ямбол, ул. Тимок №62, неграмотен, осъждан, не работи, неженен, ЕГН **********.

Подсъдимия В. - Не са изтекли 7 дни от получаване на обвинителния акт и призовката за насрочване на делото за разглеждане на заседанието, но не възразявам срещу това.

На основание чл. 274 и чл. 275 НПК на страните се разясниха правата им, по повод на което:

Прокурорът - Нямам искания, бележки и възражения. Не правя отводи на състава на съда и секретаря.

Адв. В. - Нямам искания, бележки и възражения. Не правя отводи на състава на съда и секретаря.

 

Даде се думата на прокурора и на защитника на подсъдимия за обсъждане на въпросите по чл. 248 ал. 1 от НПК.

Прокурорът - Уважаема г-жо Председател, уважаеми съдебни заседатели,  съобразно разпоредбата на чл. 35 ал. 2 и чл. 36 ал. 1 от НПК делото е подсъдно на настоящия съд. Не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство по делото. На ДП не са допуснати отстраними нарушения на процесуалните правила по смисъла на чл. 249 ал. 4 НПК, които да са довели до ограничаване процесуалните права на обвиняемия и на пострадалия. В качеството ми на наблюдаващ прокурор и заедно с колега разследващ полицай по делото сме положили максимални усилия за охрана и гарантиране възможността за упражняване на правата на обвиняемия, понастоящем подсъдим. Формално са налице условията за приключване на делото със споразумение, по реда на Глава XXIX от НПК, тъй като причинените от деянието съставомерни вреди са възстановени и настоящото производство може да бъде решено по реда на чл. 384 ал. 1, вр. чл. 381 ал. 1 и следващите от НПК. В тази връзка заявявам, че със защитата на подсъдимия сме постигнали съгласие за решаване на делото при тези условия. Само за пълнота, налице са условията по Глава XXVII от НПК и настоящото производство може да бъде разгледано по реда на съкратено съдебно следствие, при условията на чл. 371 т. 1 или т. 2  от НПК при направено искане за това, в случай, че не се поддържа съгласието за решаване на делото със споразумение. При  направено и поддържано искане от подсъдимия в тази насока в днешното разпоредително заседание моля да вземете решение за предварително изслушване на страните за решаване на въпросите по реда на чл. 371 т. 1 или по т. 2 от НПК. Не са налице условия за разглеждане на делото при закрити врати. Не намирам необходимост от привличане на резервен съдия или съдебен заседател. Подсъдимият не се нуждае от назначаване на защитник, тъй като има надлежно назначен служебен такъв. По делото не се налага назначаване на вещо лице, назначаване на преводач или тълковник. Не се налага по делото извършване на съдебно следствени действия по делегация. Не намирам основания за вземане на подс. Я.В. мярка за неотклонение. Ще моля да оставите същата в сила, да я потвърдите независимо, че подсъдимият и към настоящият момент не е внесъл сумата по определената му гаранция, което се дължи на постигнато между мен и защитата съгласие за решаване на делото със споразумение непосредствено след внасяне на делото в съда с обвинителен акт, преди изтичане на срока за внасяне на гаранцията. Няма и не правя искания за нови доказателства.

При поддържане от страна на защитата и подсъдимия искане за решаване на делото със споразумение по реда на Глава XXIX от НПК Ви моля след решаване на всички останали въпроси по чл. 248 ал. 1 и ал. 2 от НПК да насрочите разглеждане на делото незабавно, съгласно изискванията на чл. 252 ал. 1, вр. чл. 248 ал. 5 т. 4 от НПК без призоваване на свидетелите по делото и след изпълнение на изискванията по чл. 276 ал. 1 и 2 от НПК да ни предоставите възможност за докладване на постигнатите условия за решаване на делото със споразумение. Само в случай, че споразумението не се поддържа, да се вземе решение за разглеждане на делото по реда на Глава XXVII от НПК. При същите условия и основания моля да насрочите разглеждане на делото незабавно за предварително изслушване на сраните без призоваване на свидетелите по делото. В противен случай , моля да насрочите разглеждане на съдебно заседание по общия ред в едномесечен срок от днес, за което заседание страните по делото следва да бъдат призовани, както и свидетелите посочени в приложението към обвинителния акт. В заключение, след изслушване на подсъдимия и неговия защитник по въпросите по чл. 248 ал. 1 от НПК, моля с оглед разпоредбата на чл. 247 ал. 5 от НПК в смисъла на изложеното  да насрочите делото за разглеждане.

Адв. В. -- Уважаема г-жо Председател, уважаеми съдебни заседатели, нямам искания по въпросите визирани в чл. 248 ал. 1 от НПК с изключение на т. 4. С представителят на Ямболска окръжна прокуратура постигнахме споразумение за решаване на делото по реда на Глава XXIX от НПК. По т. 3 на чл. 248 от НПК- не са допуснати на досъдебното производство отстраними съществени нарушения на процесуалните правила довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия.

Моля да насрочите разглеждане на делото незабавно по реда на Глава XXIX от НПК.

Съдът, след като се запозна със становището на прокурора и защитника на подсъдимия обсъди въпросите по чл. 248 от НПК и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Делото е подсъдно на Окръжен съд - Ямбол.

Не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство.

Не е допуснати на досъдебното производство отстраними нарушения на процесуалните правила довели до ограничаване процесуалните права на  обвиняемия и на пострадалия.

С оглед направеното искане на прокурора и на защитника на подсъдимия съдът счита, че са налице условията за разглеждане на делото по реда на Глава XXIX от НПК.

Не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличане на резервен съдия или резервен съдебен заседател, както и за назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник, провеждане на съдебно следствени действия по делегация.

Не са налице условия за изменение на взетата по отношение на подс Я.Р.В. мярка за неотклонение.

Не се направиха искания за събиране на нови доказателства, като съдът намира, че не са налице основания за събиране на такива.

 

С оглед направеното изявление от страна на прокурора и защитника на подсъдимия, че желаят делото да бъде разгледано по реда на Глава XXIX от НПК с оглед постигнатото между тях съгласие делото да бъде решено със споразумение и предвид разпоредбата на чл. 252 ал. 1 от НПК съдът

 

ОПРЕДИЛИ:

 

ПРЕМИНАВА незабавно към разглеждане на делото по реда на Глава XXIX от НПК.

На основание чл. 276 ал. 1 от НПК председателя на съдебния състав докладва основанията за образуване на съдебното производство.

На основание чл. 276 ал. 2 от НПК прокурорът изложи обстоятелствата, включени в обвинението.

Даде се думата на прокурора за докладване на споразумението.

Прокурорът  - При условията на чл. 384 ал. 1, вр. чл. 381  ал. 1 и следващите от НПК постигнахме споразумение за решаване на настоящото производство при следните условия:

Подсъдимият Я.Р.В., роден на *** г. в гр. Сливен, българин, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес ***, неграмотен, безработен, неженен, осъждан, с ЕГН ********** се признава за ВИНОВЕН

В това, че на 22.03.2019 год., около 20,30 ч., в гр. Ямбол, на ул. Преслав, в близост до „хулиганската барака“ е отнел чужди движими вещи - пари в бакноти на обща стойност 120 лв., от владението на собственика им Х. А.Х от гр. Ямбол, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като е заварен на мястото на престъплението и за да запази владението върху откраднатите вещи е употребил сила и при извършване на деянието е действал в условията на опасен рецидив по смисъла на чл. 29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ от НК, поради което и на основание чл. 199, ал. 1, т. 4, вр. чл. 198, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ от НК, вр. чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК му се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, което да изтърпи при първоначален СТРОГ режим.

Моля да намерите, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала.

Подсъдимия Я.В. - Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно ще подпиша споразумението.

Адв. В. - Моля да одобрите споразумението като непротиворечащо на закона и морала.

 

В момента се явява пострадалия Х.Х..

 

На основание чл. 382 ал. 6 от НПК съдът вписва съдържанието на окончателното споразумение, сключено между прокурор от ОП -Ямбол- Милен Божидаров и защитника на подсъдимия - адв. Т.В.:

 Подсъдимият Я.Р.В., роден на *** г. в гр. Сливен, българин, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес ***, неграмотен, безработен, неженен, осъждан, с ЕГН ********** се признава за ВИНОВЕН

В това, че на 22.03.2019 год., около 20,30 ч., в гр. Ямбол, на ул. Преслав, в близост до „хулиганската барака“ е отнел чужди движими вещи - пари в бакноти на обща стойност 120 лв., от владението на собственика им Х. ***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като е заварен на мястото на престъплението и за да запази владението върху откраднатите вещи е употребил сила и при извършване на деянието е действал в условията на опасен рецидив по смисъла на чл. 29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ от НК, поради което и на основание чл. 199, ал. 1, т. 4, вр. чл. 198, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ от НК, вр. чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК му се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, което да изтърпи при първоначален СТРОГ режим.

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

ПРОКУРОР:

                М. Божидаров

ПОДСЪДИМ:

                 Я.Р.В.

ЗАЩИТНИК:

                 Адв. Т.В.

Съдът намира , че така постигнатото споразумение между прокурора от ОП -Ямбол - М Б и защитника на подсъдимия - адв. Т.В. не противоречи на закона и морала. Споразумението е изготвено съгласно изискванията на чл. 381 от НПК и касае престъпление извън обхвата на изрично изброените в разпоредбата на чл. 381  ал. 2 от НПК, за които законодателят не допуска решаване на делото със споразумение. Събраните по делото доказателства обосноват извод за извършено  от подсъдимия В. престъпление по чл. 199 ал. 1 т. 4, вр. чл. 198 ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 29 ал. 1 б. „а“ и б. „б“ от НК. Наложеното на подсъдимия наказание по вид и размер съответства на степента на обществената опасност на извършеното и на личността на извършителя. С оглед на съдебното минало на подсъдимия не са налице условия за прилагане разпоредбата на чл. 66 ал. 1 от НК. Първоначалния режим на изтърпяване на наказанието е законосъобразен.

По изложените съображения и на основание чл. 382 ал. 7 от НПК съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОДОБРЯВА сключеното споразумение между  прокурора от Окръжна прокуратура Ямбол - Милен Божидаров и защитника на подсъдимия - адв. Т.В. при горните условия и основания.

На основание чл. 382 ал. 10 от НПК съдът съобщи на пострадалия Х.А Х. за правото му, че може да предяви граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №167/2019 г. по описа на Окръжен съд- Ямбол.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

Протоколът се изготви в съдебно заседание , което приключи в  10.15 ч.

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:

  СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                            2.

 

 

                                                         СЕКРЕТАР: