О  П  Р  Е  Д  Е Л  Е  Н  И  Е

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,        ІІ-ри Въззивен  граждански  състав    

На   05  юли  2019 година

В закрито заседание в следния състав:

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                    ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                          ВЕСЕЛА СПАСОВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

възз. гр. дело199  по описа за 2019 година

За да се произнесе взе предвид:

 

С писмо изх.№4429/04.07.2019г. на ЯРС, в ЯОС е била изпратена /видно от писмото/ въззивна жалба на Т. Д. Й. срещу решението по гр.д.№4732/2018г. на ЯРС, ведно с делото.

ЯОС, след като се запозна с жалбата наименована ОБЖАЛВАНЕ”, изпратено от ЯРС, като въззивна жалба, констатира, че същата е нередовна. Тъй като се касае за въззивна жалба, то същата следва да отговаря на посоченото в чл.260 т.1-7 ГПК съдържание.

В нарушение на горепосочената разпоредба от жалбата не става ясно в какво се състои искането до съда /липсва петитум/, съгл. изискването на чл.260 ал.1 т.4 ГПК.  Съгласно чл.262 ал.1 ГПК, задължение на първоинстанционния съд е било, ако жалбата не отговаря на изискванията на чл.260 т.1,2,4 и 7 и чл.261 ГПК, да съобщи на страната да отстрани в едноседмичен срок допуснатите нередовности и едва след това да изпрати делото на горестоящия съд.

Освен това видно от данните по делото, преди да изпрати последното и жалбата по него на ЯОС, районният съд не е изпълнил процедурата по чл.263 ал.1 ГПК. Препис от жалба не е бил изпратен на един от тримата съделители - Н.Д.К., имащ качеството на насрещна страна, и на същия не е била дадена възможност да депозира писмен отговор по нея в установения от закона двуседмичен срок. Препис от жалбата, видно от данните по делото е бил изпратен /на 18.06.2019г./ и връчен /на 19.06.2019г./ само и единствено на съделителя А.С.Д.. Спазването на процедурата по чл.263 ал.1 ГПК е процесуална предпоставка за образуването на въззивното производство, в какъвто смисъл е и текстът на ал.5 от посочената разпоредба, изрично указващ, че жалбата се изпраща на горестоящия съд едва след изтичане на сроковете по ал.1.

При изложеното до тук настоящото производството следва да се прекрати, а делото да се върне на ЯРС за изпълнение на задълженията му по чл.262 ГПК и процедурата по чл.263 от ГПК. Водим от изложеното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производство по в.гр.д. № 199/2019 г. по описа на ЯОС.

ВРЪЩА делото на ЯРС за изпълнение на указанията, дадени в обстоятелствената част на настоящото определение.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                             ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

                                                                                               2.