О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                          14.01.2019 г.         гр.Ямбол

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ,      ІII-ти    граждански състав

на          14      януари       2019    година

в закрито заседание в следния състав:

 

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

                                                                                                                

секретар

като разгледа докладваното от съдия Р.СТОЕВА

гражданско дело №12 по описа за 2019 година

за да се произнесе взе в предвид следното:

 

Производството пред ЯОС е образувано по ИМ, подадена от К.И.Б. *** против Софийски градски съд, с която се претендира ответникът да бъде осъден да му заплати имуществени вреди в размер на 5 250 000 лв. и неимуществени вреди в размер на 5 000 000 лв. В исковата молба са изложени твърдения за незаконосъобразност на действия на ИФ Председателя на Софийски градски съд и на съдии, от състава на същия съд по гр.д. №13512/2018 г. на СГС, изразяващи се в "разпределяне на гр.д. №13512/2018 г. с ответник "Първа инвестиционна банка" АС гр.София на Съдия А. А., след като бе уведомен чрез ИФ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ на СГС - СЪДИЯ Д. П. над 50 пъти, че изисквам отвеждането му от всички мои дела...". Сочи се, че претендираните вреди ищеца претърпял, поради "осъзната абсолютна законова невъзможност да се защитя срещу абсолютния съдийски произвол на Съдия А. А. и абсолютното бездействие на ИФ Председател на Софийски градски съд...".

ЯОС, след като се запозна с исковата молба и приложенията към нея, и след проверка по чл.130 ГПК, констатира, че предявените искове против ответника Софийски градски съд са недопустими. Съображенията са следните:

Съобразно твърденията, изложени в исковата молба, предявен е иск с правно основание чл.49 ЗЗД против Софийския градски съд. Претенцията за обезщетяване на вреди, произлезли от действия на магистрати във връзка със заеманата от тях длъжност „съдия“ и свързани с изпълнението на служебните им задължения в рамките на правораздавателната им компетентност и в частност постановените съдебни актове е недопустима доколкото действията им са обхвани от функционален имунитет. Функционалният имунитет на магистратите, прокламиран в чл.132 КРБ е с ограничен обхват и изключва гражданската им отговорност на деликтно основание във връзка с постановените от тях съдебни актове освен ако е извършено престъпление от общ характер. При това положение е недопустим и иск срещу съответния съд, в който правораздават съдиите, за които ищецът твърди, че са постановили неправилни актове. Недопустимо е и ангажирането на гаранционно-обезпечителната отговорност на възложителя на работата за действия, за които лицата, на които е възложено извършването им не носят отговорност.

При наличие на вреди, настъпили от неправомерна дейност на магистрати, гражданската отговорност за обезвреда се поема от държавата по реда на  ЗОДОВ, но само при предвидените в него предпоставки, наличието на които трябва да се твърди от ищеца. В този нормативен акт са предвидени различни хипотези, при които може да се стигне до ангажиране на имуществената отговорност на държавата. В конкретния случай обаче не се твърдят такива действия, попадащи в хипотезите на чл.2 и чл.2б от ЗОДОВ.

При изложеното до тук и след като съдиите не носят гражданска отговорност за постановените актове, както вече се посочи - не може да бъде ангажирана и отговорността на съда, в който работят, в случая Софийски градски съд. Същия не е ненадлежна страна, която да отговоря по предявената срещу него искова претенция. Принадлежността на правото на иск, обуславя процесуалната легитимация, както на ищеца, така и на ответника и е абсолютна процесуална предпоставка за допустимостта на иска, за която съдът следи служебно. /В т.см. Определение №2178/18.11.2014 г. по в.гр.д.№1281/2014 г. на ПАС, недопуснато до касационно обжалване с Определение №175/24.03.2015 г. по ч.гр.д. №1234/2015 г. на ВКС, III г.о.; Определение №198/21.06.2018 г. по в.ч.гр.д.№166/2018 г. на БАС; Определение №276/20.08.2018 г. по в.ч.гр.д.№240/2018 г. на БАС/.

По изложените съображения ЯОС приема, че на основание чл.130 ГПК исковата молба следва да бъде върната, поради недопустимост на исковата претенция, а производството по гр.д.№12/2019 г. по описа на ЯОС - следва да се прекрати. 

Водим от изложеното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

 ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№12/2019 г.  по описа на ЯОС, поради недопустимост на предявените искове.

 ВРЪЩА, на осн. чл.130 от ГПК, искова молба вх.№127/08.01.2018 г. на К.И.Б. с ЕГН **********,*** против Софийски градски съд.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба, пред Апелативен съд-Бургас, в едноседмичен срок от съобщаване на ищеца.

 

 

 

                                                        ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: