Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

 

№ ..10 /  13.11.2018г., град Ямбол

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

          ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 13.11.2018 година в състав:

 

 

           ПРЕДСЕДАТЕЛ: К. Пейчева    

 

 

като разгледа докладваното от съдията К.Пейчева ф.д. № 5 по описа за 2018г. на ЯОС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл.595 и сл. от ГПК във вр. с чл.49 от KT.

В ЯОС е постъпило искане от И.И. ***, в качеството му на лице по чл.600, т.1 от ГПК на новоучредена синдикална организация с наименование "Сдружение на таксиметровите водачи - Ямбол", със седалище и адрес на управление: гр.Ямбол, ж.к."Възраждане" бл.27, вх.А, ет.2, ап.4, за вписването ù в регистъра на синдикалните организации при ЯОС. Към заявлението са приложени следните документи: протокол от учредително събрание, проведено на 01.10.2018г.; устав на синдикална организация с наименование "Сдружение на таксиметровите водачи - Ямбол", ведно със списък на учредителите; съгласие и образец от подпис на председателя и зам.председателя; свидетелства за съдимост на членовете на УС, уведомително писмо за запазено наименование; вносна бележка за платена държавна такса.

Като обсъди подаденото заявление и представените доказателства, ЯОС намира следното:

Съгласно чл.602, ал.2 от ГПК, съдът проверява наличието на подлежащото на вписване обстоятелство и допустимостта на неговото вписване. При това съдът проверява спазени ли са изискванията на закона за исканото вписване, подадено ли е заявлението от надлежно лице (чл.600 от ГПК) и има ли изискуемото от чл.601 от ГПК съдържание.

Съгласно чл.49 от КТ, синдикалните организации и организациите на работодателите придобиват качеството на юридическо лице след вписването им в регистър на синдикални и работодателски организации към съответния окръжен съд по седалището им. В регистъра на синдикални и работодателски организации се вписват следните обстоятелства: 1. видът и наименованието на организацията; 2. седалището и адресът; 3. уставът на организацията; 4. органите, имената на членовете на управителния орган, имената и длъжностите на лицата, представляващи организацията; 5. прекратяването на организацията; 6. преобразуването; 7. имената, съответно наименованието, както и адресът на ликвидаторите; 8. заличаването на организацията. 

Според чл.4 от КТ, работниците и служителите имат право, без предварително разрешение, свободно да образуват по свой избор синдикални организации, доброволно да встъпват и да излизат от тях, като се съобразяват само с техните устави. В ал.2 на чл.4 от КТ законодателят е казал, че синдикалните организации представляват и защитават интересите на работниците и служителите пред държавните органи и пред работодателите по въпросите на трудовите и осигурителните отношения и на жизненото равнище чрез колективно преговаряне, участие в тристранното сътрудничество, организиране на стачки и други действия съгласно закона.

Видно от представения устав на новоучредената синдикална организация с наименование "Сдружение на таксиметровите водачи - Ямбол", в чл.1, ал.1, същата е "доброволно сдружение на физически лица (индивидуални членова) - работници и служители, трудещи се и самонаети лица като водачи на леки таксиметрови автомобили или на лица, имащи отношение към таксиметровата дейност, за осъществяване на общи цели и задачи". Съдът намира, че с приетия устав не се установява вида на организацията - синдикална или работодателска, като недопустимо се смесват като членове в нея работници и служители със самонаети, които по същността си са работодатели. Синдикалната организация защитава интересите на работниците и служителите пред държавните органи и пред работодателите по въпросите на трудовите и осигурителните отношения, поради което в нея не могат едновременно да членуват и работници и работодатели. Ето защо, ЯОС намира, че следва да откаже исканото вписване на новоучредена синдикална организация с наименование "Сдружение на таксиметровите водачи - Ямбол".

Предвид изложеното, на основание чл.602, ал.2 от ГПК, ЯОС

 

Р Е Ш И:

 

ОТКАЗВА ВПИСВАНЕ в регистъра на синдикалните и работодателски организации при Окръжен съд - Ямбол на заявеното по фирмено дело № 5/2018г. по описа на ЯОС вписване на новоучредена синдикална организация с наименование "Сдружение на таксиметровите водачи - Ямбол".

Решението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд - Бургас в едноседмичен срок от връчването му.

 

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: