П Р О Т О К О Л

 

 

25.10.2016  година                                                                            гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                  І-ви   Наказателен състав

На двадесет и пети октомври                                                    2016  година

В публично заседание в следния  състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ДИАНА ФАРФАРОВА

   ЧЛЕН СЪДИЯ:  КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                           СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Г.Я.

                                                                    2. С.С.

                                                          3. С.И.

 

Секретар Ив. З.

Прокурор  М. Б.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия  ФАРФАРОВА

НОХД № 204 по описа за 2016 година

На именното повикване в  09.30 часа се явиха :

Подсъдимият Я.Н.Н., се явява лично и с адв. Н. и адв. С..

От свидетелите - редовно призовани, не се явяват Н.Г., Ц.Д., И.В. и Х.Д..

Вещите лица- налице.

 

Прокурорът – Намирам, че не са налице пречки по даване ход на делото. Становище относно неявилите се свидетели ще взема в края на съдебното следствие. Моля, да дадете ход на делото, като заявявам, че със защитата на подсъдимият сме постигнали съгласие за приключване на настоящото наказателно производство със споразумение. Моля, да ми дадете възможност след даване ход на делото за докладване на същото.

 

Адв. Н. – Моля, да се даде ход на делото.

 

Адв. С. – Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намира, че липсват пречки по даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Прокурорът – Уважаеми окръжни съдии, уважаеми съдебни заседатели, при условията на чл. 384 ал. 1, вр. чл. 381 и следващите от НПК със защитата на подсъдимия постигнахме съгласие за решаване на настоящото наказателно производство със споразумение при следните условия:

Подсъдимият Я.Н.Н., роден на *** ***, с настоящ и постоянен адрес ***, б., б.г., със с.о., б., н., о., ЕГН: ********** се признава за ВИНОВЕН

в това, че на 10.11.2015 год., около 03,45 ч. през ГКПП-Лесово, обл. Ямбол с автомобил марка и модел „Опел Зафира”, с рег.№ ******, без надлежно разрешително, в съучастие като извършител с подбудителя и помагач К.И.К. с ЕГН **********, от гр. К., е пренесъл през границата на страната /от Р.Турция в Р.България/ 15 794,95 гр. /15,79495 кг./ високорисково наркотично вещество - хероин, от което 15441,30 гр. /15,4413 кг./ с концентрация на активния наркотично действащ компонент диацетилморфин - 58 % на стойност 1 389 717 лв. и 353,65 гр. /0,35365 кг./ с концентрация на активния наркотично действащ компонент диацетилморфин - 24 % на стойност 17 682,50 лв., цялото на обща стойност 1 407 399,50 лв., като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък съставляващо престъпление по чл. 242, ал. 4, вр. ал. 2, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, поради което и на основание чл. 242 ал. 4, вр. ал. 2, вр. чл. 20 ал. 2, вр. чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК му се определя наказание „лишаване от свобода” в размер на 8 години и 6 месеца, което наказание следва да изтърпи в затвор при първоначален СТРОГ режим и наказание ГЛОБА в размер на 100 000  лв.

На основание чл. 59 ал. 1 от НК се затича времето през което подсъдимият Н. бил задържан по настоящото производство до одобряване на споразумението, респективно  считано от 10.11.2015 г.

Разноските по делото - 754,29 лв. съставляващи 1/2 част от същите следва да бъдат възложени в тежест на подсъдимия и да бъдат заплатени по сметка на Митница -Бургас посочена по делото.

В  тежест на подсъдимия следва да бъде възложена и сумата 190 лв. по сметка на НБПП съставляващи направените по делото разноски за неговата служебна защита.

         Всички останали въпроси  по чл. 381 ал. 5 т. 6 от НПК не са предмет на настоящото споразумение предвид това, че събраните по делото веществени доказателства са необходими за нуждите на наказателното производство спрямо обвиняемият К.К. от гр. К. по отношение на когото наказателното производство  към настоящият момент е спряно.

         Моля, да намерите, че така постигнатото споразумение за решаване на делото не противоречи на закона и морала и съответно моля да го одобрите.

 

Адв. Н. – Моля, изложеното споразумение да бъде одобрено от съда.

Адв. С. – Моля, да одобрите споразумението.

Подс. Я.Н.- Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред. Доброволно ще подпиша споразумението.

 

СЪДЪТ намира, че на вещите лица И.Д., З.С., И.С., М.М. и Е.Д. за явяване в днешното съдебно заседание, без изслушване да бъдат заплатени разноски от по 20 лв. за всеки един от тях, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

На вещите лица М. И.Л.-М., И.И.С., И.С.Д., З.С.С. и Е.М.Д. да бъдат заплатени възнаграждения в размер на от по 20 лв. за всеки един от тях, платими от сметката на ЯОС.

На основание чл. 382 ал. 5 НПК, съдът предлага промени на споразумението по отношение на присъдените разноски, а именно - подсъдимият да заплати разноски по делото в размер на 100 лв. представляващи възнаграждения за вещи лица.

Прокурорът – Съгласен съм с предложеното изменение на споразумението. С оглед четеното от Вас определение моля да включите в споразумението, в частта за разноските които да бъдат заплатени от подсъдимия, в размер на 100 лв.

Адв. Н.- Съгласни сме с така предложеното изменение на споразумението. Да бъдат включени тези разноски в споразумението.

Адв. С.- Съгласни сме с така предложеното изменение на споразумението. Да бъдат включени тези разноски в споразумението

Подс. Н. - Съгласни сме с така предложеното изменение на споразумението. Да бъдат включени тези разноски в споразумението

В момента се явяват свидетелите Ц.Т.Д. и Х.Й.Д..

 

На основание чл. 382 ал. 6 от НПК се вписа окончателното споразумение, както следва:

Подсъдимият Я.Н.Н., роден на *** ***, с настоящ и постоянен адрес ***, б., б.г., със с.о., б., н., о., ЕГН: **********

се признава за ВИНОВЕН

- В това, че на 10.11.2015 год., около 03,45 ч. през ГКПП-Лесово, обл. Ямбол с автомобил марка и модел „Опел Зафира”, с рег.№ ******, без надлежно разрешително, в съучастие като извършител с подбудителя и помагач К.И.К. с ЕГН **********, от гр. К., е пренесъл през границата на страната /от Р.Турция в Р.България/ 15 794,95 гр. /15,79495 кг./ високорисково наркотично вещество - хероин, от което 15441,30 гр. /15,4413 кг./ с концентрация на активния наркотично действащ компонент диацетилморфин - 58 % на стойност 1 389 717 лв. и 353,65 гр. /0,35365 кг./ с концентрация на активния наркотично действащ компонент диацетилморфин - 24 % на стойност 17 682,50 лв., цялото на обща стойност 1 407 399,50 лв., като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък, поради което и на основание чл. 242 ал. 4, вр. ал. 2, вр. чл. 20 ал. 2, вр. чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК му се определя наказине ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ОСЕМ ГОДИНИ и ШЕСТ МЕСЕЦА, което наказание следва да изтърпи в затвор при първоначален СТРОГ режим и наказиен ГЛОБА в размерр на 100 000 лв.

На основание чл. 59 ал. 1 от НК се затича времето през което подсъдимият Н. е бил задържан по настоящото производство  считано от 10.11.2015 г. до привеждане на наказанието в изпълнение.

Разноските по делото в размер на 754,29 лв. следва да бъдат заплатени от подсъдимият Н. в полза на Републиканския бюджет по сметка на Митница Бургас и 100 лв. в полза на Републикански бюджет,  бюджет на съдебната власт по сметка на ЯОС, 190 лв. по сметка на НБПП-София.

Всички останали въпроси  по 381 ал. 5 т 6 от НПК не са предмет на настоящото споразумение предвид това, че събраните по делото веществени доказатества са необходими за нуждите на наказателното производство спрямо обвиняемият К.К. от гр. К., по отношение на когото наказателното производство  към настоящият момент е спряно.

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

ПРОКУРОР:

            М. Б.

 

Защитник:                                                Защитник:

             Адв. Н.                                          адв. С.

 

Подсъдим:              

         Я.Н.Н.

 

 

 

 

Съдът намира, че постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала , поради което същото следва да бъде одобрено в съответствие с разпоредбата на чл. 382 ал. 7 от НПК. Споразумението отговаря, както по отношение на съставомерността на деянието, така също съответства на събраните в хода на ДП доказателства, приложени по делото. Определеното със споразумението наказание отговаря на тежестта на осъщественото деяние, личността на подсъдимия и ще постигне целите по чл. 36 от НК. Съдът намира и че предвид изхода на делото взетата по отношение на подсъдимия Н. мярка за неотклонение „задържане под стража” следва да бъде потвърдена.

По изложените съображения съдът

 

                                ОПРЕДЕЛИ:

 

ОДОБРЯВА  сключеното споразумение, подробно описано по-горе, между прокурора от ЯОП М. Б., защитниците на подсъдимият Н. – адвокатите Р.Н. и Т.С. и подсъдимия Я.Н..

На основание чл. 59 ал. 1 от НК зачита времето през което подсъдимият е задържан с мярка за неотклонение „задържане по дстража” , считано от 10.11.2015 г. до привеждане на наказанието в изпълнение.

Осъжда подсъдимия Я.Н., с установена по делото самоличност, да заплати направените по делото разноски както следва: 754,29 лв. в полза на Републиканския бюджет по сметка на Митница Бургас и 100 лв. в полза на Републикански бюджет,  бюджет на съдебната власт по сметка на ЯОС, 190 лв. по сметка на НБПП-София.

ПОТВЪРЖДАВА взетата по отношение на подсъдимия Я.Н.Н. мярка за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №204/2016 г. по описа на Окръжен съд- Ямбол.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на незабавно изпълнение.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в частта му относно прекратяване на производството в 15 дневен срок от днес пред Апелативен съд- Бургас.

Протокола се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.20 часа.

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

             ЧЛЕН СЪДИЯ:

 

   СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ:1.                   2.                      3.

 

        СЕКРЕТАР: