РЕШЕНИЕ  109

гр. Ямбол,  30 .09 . 2016 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Ямболският окръжен съд, Фирмено отделение в закрито заседание на                            ..тридесети             септември   през две хиляди и шестнадесета година, като разгледа докладваното ф.д. № 28 по описа за 2016 г. от

                                                                             ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: Н. ИВАНОВ

за да се произнесе взе предвид следното:

В ЯОС е постъпило заявление за вписване на учреденото Сдружение с нестопанска цел, определено като организация за извършване на обществено полезна дейност, с наименование "ЮЖНО СИЯНИЕ", с. Зимница, обл. Ямбол,  с което се иска вписването му в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел.

Към заявлението са приложени следните документи: Учредителен протокол от 30.08.2016г.; Устав на сдружението, Списък на учредителите; протокол от 30.08.2016г. от заседание на УС за избор на Председател; нотариално заверен образец от подписа на Председателя; вносна бележка за платена ДТ.

С допълнително заявление от 26.9.16г. са представени: уведомително писмо за уникалност на наименованието от "ИО" АД;  свидетелства за съдимост и декларации за родствени връзки на членовете на УС и действително приетия Устав на сдружението.

Искането е основателно, поради което и на основание чл. 18, ал. 1 ЗЮЛНЦ, чл. 595 и сл. ГПК, ЯОС

РЕШИ:

ВПИСВА в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел при ЯОС, Сдружение с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност с наименование "ЮЖНО СИЯНИЕ", което се изписва на латиница по следният начин: "UJNO SIANIE".

            Седалище и адрес на управление: с. Зимница, Община Стралджа, ул. „Г. Сава Раковски" № 6.

Сдружението се създава за неограничен срок.

Сдружението е създадено за постигането на следните основни цели:

Развитие на социалната сфера и човешките ресурси с цел подобряване на демографската структура на населението.

Социални услуги, достъпни за населението, чрез участие и реализация на различни инициативи и европейски проекти, с цел подобряване на социалния климат в страната.

Насърчаване на здравната профилактика и подобряване на здравната култура на населението, с цел защита и грижа за здравето на гражданите.

Реализация на национални и европейски проекти в обществен интерес и полза за развитието на масовия спорт в Република България.

Специално внимание и грижа за децата, младежите, майките с деца, пенсионерите и всички рискови социални групи, чрез реализация на инициативи, програми и проекти.

Подобряване на екологичното състояние, като основополагащо за живота и здравето на населението в страната.

Културна и просветна дейност.

Средствата, с които Сдружението ще постига своите цели са:

Разработване на проекти, анализи, стратегии, доклади, програмни документи, извършване на проучвания и други и реализиране на различни инициативи, програми, форуми, конференции, кръгли маси, обществени дискусии и т.н.

Координиране дейността на Сдружението и осъществяване на връзки със сродни организации, държавни органи, местни власти и обществени организации в страната и чужбина и участие в съвместни мероприятия с тях; установяване и поддържане на международни партньорства.

Организиране и провеждане на консултации, семинари, обучения, срещи, кръгли маси, симпозиуми, конференции, конгреси, форуми, школи, лагери, работни срещи, масови прояви - фестивали, концерти, представления, изложби и конкурси и други за развитието и решаването на практически и организационни проблеми, свързани с основните цели и задачи на Сдружението.

Разработване, управление и изпълнение на проекти по програми на Европейския Съюз и други финансиращи организации по приоритети залегнали в целите на дейност.

Всички, разрешени от закона и съответстващи на спецификата на програмните
намерения на Сдружението.

            Сдружението ще осъществява дейността си в обществена полза, като ще разходва имуществото си за постигане на целите, посочени в чл. 4 от Устава.

Предмет на дейност: За осъществяване на целите си Сдружението извършва следните дейности: 

Развитие на социалната сфера и човешките ресурси; реализация на социални услуги за населението; политика за здравна профилактика и култура; насърчаване на развитие на образованието в начално, основно, средно и висшето образование, детските градини, яслите; развитие и подпомагане на спортните клубове, масовия спорт; внимание и грижа за децата, младежите, майките с деца, пенсионерите и всички рискови социални групи на населението; насърчаване подобряването на екологичното състояние на общината.

 Поддържа тясно сътрудничество с държавни и обществени органи и организации, които преследват цели сходни с тези на Сдружението, като ги подпомага финансово и методически.

 Подготвя предложения, становища, програми, планове и проекти, искания и други материали и ги представя пред държавни, общински, граждански и стопански обединения и институции, организации и лица.

Възпитателно-просветна и информационна дейност.

Организира срещи, семинари, конференции, медийни и други прояви. Осъществява връзки със сродни организации в страната и чужбина, членува в тях и участва в международни прояви, програми и проекти за финансиране, свързани с целите на Сдружението.

 Осведомява чрез радиото, телевизията, пресата и по друг начин за целите и постиженията на Сдружението, както и за конкретни мероприятия.

 Изработва и предлага за финансиране проекти и програми, съответстващи на целите на Сдружението.

 Извършва допълнителни дейности, разрешени от закона и свързани с постигане на целите.

 Осъществява организаторска, консултантска, информационна, научно­изследователска, образователна, квалификационна, издателска и други дейности разрешени от закона.

Членството в сдружението е доброволно.

Член на Сдружението може да бъде всяко дееспособно физическо или юридическо лице, което желае да допринесе за постигане целите на Сдружението.

 Нови членове се приемат след подаване на писмена молба до Управителния съвет, в която декларира, че е запознат и приема разпоредбите на Устава. Членството се придобива от дата на решението на Общото събрание.

Членството в Сдружението  може да бъде прекратено в следните случаи:

-  напускане по лична инициатива - с едностранно писмено волеизявление, отправено до Управителния съвет;

-  със смъртта на физическото лица или поставяне под пълно запрещение;

-  прекратяване на юридическото лице, член на Сдружението;

-  с изключването;

-    при отпадане поради не внасяне на установените имуществени вноски или системно неучастие в дейността на Сдружението

При прекратяване на членството или отпадане, Сдружението не дължи връщане на направените имуществени вноски.

Прекратилият членството си член на Сдружението е длъжен да направи просрочените имуществени вноски за периода на членството му.

Органи на управление

Върховен орган на Сдружението е Общото събрание/ОС/.

Общото събрание се състои от всички членове на Сдружението.

Юридическите лица участват в Общото събрание чрез лицата, които ги представляват.

Общото събрание: съставя, утвърждава, изменя и допълва Устава; приема правилник за дейността на Управителния съвет; приема правилник за извършване и отчитане на стопанската дейност; определя броя, избира и освобождава членовете на Управителния съвет и определя възнаграждението им; приема и изключва членове; взема решение за откривани и закриване на клонове; взема решение за участие в други организации; взема решение за преобразуване или прекратяване на Сдружението; приема основните насоки и програма за дейността на Сдружението; приема бюджета на Сдружението; взема решения относно дължимостта и размера на членския внос или на имуществените вноски; приема отчета за дейността на УС; отменя решенията на други органи на Сдружението, които противоречат на закона, Устава или други вътрешни актове, регламентиращи дейността на Сдружението; взема решения по всички други въпроси, поставени в негова компетентност от закона или Устава

Общото събрание се свиква по инициатива на Председателя или на Управителния съвет на Сдружението.

ОС може да се свика и по инициатива на 1/3 (една трета) от членовете на Сдружението с писмено искане до Управителния съвет, което съдържа: имената и подписите на членовете-инициатори и проект за дневен ред. Ако УС на Сдружението в 14-дневен срок от писменото искане не отправи писмена покана за свикване на ОС, събранието се свиква от съда по седалището на Сдружението по писмено искане на заинтересованите членове или упълномощено от тях лице.

Поканата е писмена и съдържа: дневния ред: датата, часа и мястото за провеждане на Общото събрание: указание по чия инициатива се свиква.

ОС се свиква с писмена покана, изпратена и получена от всеки един от членовете на Сдружението най-малко 30 /тридесет/ дни преди датата на провеждане на събранието.

В Общото събрание всеки член има право на един глас.

Решенията на ОС се вземат с обикновено мнозинство -повече от 1/2 от гласовете на присъстващите членове.

 Когато се вземат решения по чл. 24, т.1 и т.8 от Устава, е необходимо мнозинство от 2/3 от гласовете на присъстващите.

Управителния съвет/УС/ е изпълнителен орган на Сдружението.

Управителния съвет се състои от три лица -членове на Сдружението.

Членовете на Сдружението, които са юридически лица, могат да посочат за членове на УС лица, не членуващи в Сдружението.

Управителния съвет се избира от Общото събрание. Продължителността на един мандат е три години. До избора на нов УС стария управителен съвет продължава да изпълнява своите функции. Членовете на УС могат да бъдат преизбирани без ограничение.

Управителният съвет: определя обема на представителната власт на членовете си; осигурява изпълнението на решенията на Общото събрание; разпорежда се с имуществото на Сдружението при спазване изискванията на Устава; подготвя и внася в Общото събрание проект за бюджет; подготвя и внася в Общото събрание отчет за дейността на Сдружението; определя реда и организира извършването на дейността на Сдружението, включително и тази в обща полза, и носи отговорност за това; определя адреса на Сдружението; приема правила за работата си; взема решения по всички други въпроси, освен тези, които са от компетентността на ОС на Сдружението.

УС избира Председател, като с решението си определя и неговите функции.

Председателят на Сдружението: представлява Сдружението пред другите юридически и физически лица; организира изпълнението на решенията на Общото събрание и на УС; ръководи текущата дейност на Сдружението.

Общото събрание избира Секретар на Сдружението от останалите членове на УС, като с решението си определя и неговите функции. В отсъствие на Председателя на Сдружението, неговите функции се изпълняват от Секретаря.

Имуществото на Сдружението се състои от правото на собственост и други вещни права върху движимо и недвижимо имущество, вземания, други права, регламентирани от закона.

Източници на средства на Сдружението са: имуществените вноски на членовете, определени от Общото събрание; стопанската дейност, предвидена в Устав; дарения от физически и юридически лица. спонсорство от местни и чуждестранни физически и юридически лица; субсидии от други организации.

Сдружението няма да извършва стопанска дейност, която не е свързана с предмета на основната дейност, предвиден в Устава, и ще ползва приходите от нея само за постигане на целите на Сдружението. Сдружението няма да разпределя печалба.

Сдружението се прекратява:

-           по решение на Общото събрание;

-           по решение на окръжния съд по седалището на Сдружението в случаите на чл.13, ал.1,т.З ЗЮЛНЦ

При прекратяване на Сдружението се извършва ликвидация, за която се прилагат разпоредбите на Търговския закон.

Ликвидацията се извършва от УС, а в случаите на чл.13, ал.4 и чл.14, ал.З ЗЮЛНЦ ликвидаторът се определя от окръжния съд по седалището на Сдружението.

Ликвидаторът е длъжен да удовлетвори кредиторите на Сдружението от наличните парични средства, а ако това е невъзможно - чрез осребряване на движимото имущество, а ако и то е недостатъчно - и на недвижимото имущество на Сдружението. Ликвидаторът няма право да прехвърля имущество на лицата по чл.43, ал.2 ЗЮЛНЦ.

Имуществото, останало след удовлетворяване на кредиторите, се предоставя по решение на съда на юридическо лице с нестопанска цел, определено да извършва общественополезна дейност. Ако имуществото по чл. 65, ал. 1 от Устава не бъде предоставено по този ред, то се предава на общината по седалището на прекратеното Сдружение.

ВПИСВА УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ на СДРУЖЕНИЕ ЮЖНО СИЯНИЕ" в състав:  Г.Г.С., ЕГН ********** - Председател; К.Г.С., ЕГН **********; К.Г.Д., ЕГН **********.

 СДРУЖЕНИЕ „ЮЖНО СИЯНИЕ"   се представлява от Председателя на УС - Г.Г.С., ЕГН **********. 

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

 

                                                                               ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: