Р   А   З   П   О   Р   Е   Ж   Д   А   Н   Е

 

гр.Ямбол 30.06.2016 г.

 

ГЕРГАНА КОНДОВА – съдия в Окръжен съд - Ямбол, след като се запознах с материалите по  НОХД № 215/2016 г. по описа на Ямболски окръжен съд

У  С  Т  А  Н  О  В  И  Х :

 

Производството е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Ямбол, изготвен за решаване на ДП № 563/2015 г. на РУ-Ямбол. Същото е водено срещу М.Т.Я. *** за престъпление по чл.116, ал.1, т.4, пр.3, вр.чл.115, вр.чл.18, ал.1 от НК.

В хода на досъдебното производство и при изготвяне на обвинителния акт е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, изразяващо се в следното:

В Постановлението за привличане на обвиняем, както и в диспозитива на обвинителния акт и по-точно в словесното /фактическо/ формулиране на обвинението е отразено, че на 20.09.2015 г. в гр.Ямбол обвиняемият М.Я. „е направил опит да умъртви повече от едно лице – Н.Д.Й. и Е.М.Х., в резултат на което е настъпила смъртта на Н.Д.Й., а по отношение на Е.М.Х. деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини”. Така формулирано обвинението е неясно. С него от една страна М.Я. е обвинен в това, че е направил опит да умъртви две лица, а от друга – пак според същото това обвинение, за едното от тези две лица е настъпила смърт. Изградено по посочения начин, обвинението е вътрешно противоречиво и неясно, т.к. Я. е обвинен в осъществяване на опит към умъртвяване на Н.Й. и едновременно с това - за неговото умъртвяване. Иначе казано, е обвинен едновременно в извършване на убийство и в опит за такова по отношение на едно и също лице.

Отделно, основният състав по чл.115 от НК, към който препраща чл.116, ал.1 от НК съдържа като елемент от субективната страна на престъпното деяние умишленото причиняване на противоправния резултат - смъртта. Респективно, фактическото обвинение по чл.116, ал.1, т.4, пр.3 вр.чл.115 вр.чл.18, ал.1 от НК също следва да съдържа посоченият елемент от състава по чл.115 от НК като бъде отразено конкретно, че обвиняемият умишлено е причинил смъртта на определено лице и умишлено е направил опит да причини смъртта на второ такова. В настоящият случай, видно от Постановлението за привличане на обвиняем и от диспозитива на обвинителният акт, в обвинението от фактическа страна липсва този конкретен елемент от състава на престъплението, което води до непълнота и неяснота на същото.

В смисъл на изложеното по-горе виждане на настоящият състав на съда относно фактическото съдържание на обвинението по чл.116, ал.1, т.4, пр.3 вр.чл.115 вр.чл.18, ал.1 от НК са и по-новите решения на ВКС на Република България - Решение № 410 от 4.12.2013 г. на ВКС по к. д. № 1479/2013 г., НК, II н. о., докладчик съдията Т.К. (делото "С."), Решение № 242 от 24.09.2015 г. на ВКС по н. д. № 601/2015 г., НК, ІІІ н. о., докладчик съдията К Х (делото за убийството на М. Б – Б М и охраната му) и др.

Изложеното води съда до извода, че са допуснати нарушения на процесуалните правила, които са съществени такива по смисъла на закона, т.к. са довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, защото водят до невъзможност М.Т.Я. да разбере точното обвинение срещу него и да организира адекватна защита. Освен това,  процесуалните нарушения са неотстраними в съдебната фаза на наказателния процес, т.к. касаят съдържанието на изготвения по делото обвинителен акт. Всяка неяснота и непълнота в словесното обвинение води до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия.

 Предвид това, съдебното производство по делото следва да бъде прекратено, а делото - върнато на ОП-Ямбол за отстраняване на допуснатите съществени процесуални нарушения, чрез извършване на съответните процесуални действия, съобразно законоустановения ред.

 

С оглед горното и на основание чл.249, ал.2, вр. чл.248, ал.2, т.3 от НПК

 

Р А З П О Р Е Ж Д А М :

 

ПРЕКРАТЯВАМ съдебното производство по НОХД № 215/16 г. по описа на ОС-Ямбол и ВРЪЩАМ делото на ОП-Ямбол за отстраняване на посочените в обстоятелствената част на разпореждането съществени процесуални нарушения.

 

Разпореждането подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: